Forhandler solgte fuktskadet bobil - måtte tilbakebetale kr. 200 000
Kjøper hadde kjøpt en brukt bobil, herunder en 1994-modell Fiat Tabbert for kr. 200 000. Bilens kilometerstand var på kr. 140 000 ved avtaleinngåelsen. Omtrent ett år etter overtakelsestidspunktet oppdaget kjøper at bobilen hadde omfattende fuktskader. Skadene ble utredet og det ble konstatert at utbedringskostnadene ville bli kr. 130 000. Kjøper framsatte etter dette et krav om heving samt erstatning overfor forhandleren. Advokathjelp bilkjøp.
Forbehold fritok ikke for ansvar
Retten vurderte først hvorvidt fuktskadene utgjorde en mangel etter forbrukerkjøpsloven § 17. Til tross for at bobilen ble solgt med forbeholdet «som den er», ble det konstatert at fuktskadene utgjorde en mangel dersom selger visste om disse og ikke delte dette med kjøper. Det samme gjaldt dersom bilen var i vesentlig dårligere stand enn forbrukeren med rimelighet hadde grunn til å forvente ut fra forbeholdet, kjøpesummen o.l. Ettersom kjøpekontrakten viste at kjøper forut for avtaleinngåelsen hadde blitt opplyst om fuktskader kunne dette tale for at skadene ikke utgjorde en mangel. Imidlertid fant retten at kjøperen ikke hadde rimelig grunn til å forvente fuktskader av et slikt omfang som ble avdekket ved utredningen.
Heving – Biladvokat
Heving – Biladvokat
Når du hever bilkjøpet får du tilbake pengene.
Demontering av inventaret
Fuktskadene var skjulte på kjøpstidspunktet og ikke mulig å oppdage ved en visuell undersøkelse. For å avdekke omfanget av skadene var det følgelig nødvendig å demonetere inventaret. Retten uttalte at det ikke kan forventes at kjøper forut for et kjøp demonterer en ting først. Kjøperen hadde dermed ikke grunn til å oppdage fuktskadene på et tidligere tidspunkt og fuktskadene utgjorde en mangel.
Hevingsadgangen
Etter forbrukerkjøpsloven § 32 kan kjøpet heves når mangelen ikke er uvesentlig. Retten viste til omfanget av fuktskadene og utbedringskostnadene, og konstaterte at mangelen klart ikke var uvesentlig. Hevingsvilkåret var dermed oppfylt. Selgeren måtte etter dette betale kjøper kr. 200 000 i tillegg til erstatning for utgiftene til takstrapport på kr. 1300.
Advokathjelp bilkjøp
Du bør kontakte advokaten når du oppdager en mangel som ikke er bare en bagatell eller når bilen har vært på verksted flere ganger og du mener at det er nok. Det er viktig å reklamere ovenfor bilfirmaet straks du oppdager noe feil, ellers kan du miste retten til å heve bilkjøpet. En advokat vil også sjekke om det er reklamert og gjerne sende over en skriftlig «fortsatt reklamasjon» for å kunne dokumentere reklamasjonen for ettertiden. Vårt beste råd er å kontakte Osloadvokatene og høre om du kan heve kjøpet.
Advokathjelp bilkjøp