Kjøpsloven

Mange tror at kjøpsloven bare gjelder når man kjøper bil fra en profesjonell selger, men det er ikke riktig. Kjøpsloven gjelder også for salg og kjøp mellom privatpersoner.

Få gratis råd av advokat

Vi tar ikke betalt før vi lager en avtale om det.

Søk om gratis advokat

Trenger du råd?

Vi ordner hele saken for deg,
slik at du slipper å tenke på den.

Kjøpsloven gjelder for bilkjøp mellom privatpersoner

Når man kjøper eller selger en bil så finnes det regler i kjøpsloven og i forbrukerkjøpsloven. Det er disse reglene som supplerer den avtale partene har inngått. Når man kjøper en bil fra en yrkesselger så regnes man som forbruker og da benyttes forbrukerkjøpsloven. Dette er en lov som ikke kan fravikes ved avtale. Reglene er dermed preseptoriske i stor grad.

Kjøpsloven gjelder også bilkjøp mellom privatpersoner

Mange tror at kjøpsloven bare gjelder når man kjøper bil fra en profesjonell selger, men det er ikke riktig. Kjøpsloven gjelder også for salg og kjøp mellom privatpersoner. Når du selger eller kjøper en bil på Finn.no så gjelder reglene i kjøpsloven. Får du en bil med vesentlige mangler kan du heve kjøpet og kreve å få tilbake pengene dine. Dette følger direkte av kjøpsloven. 

Kjøpsloven krever at det foreligger en mangel

Om det foreligger en mangel vil være avhengig av hva som er avtalt og hva som sto i bilannonsen på Finn.no. Det avgjørende er hva slags forventninger kjøperen med rimelig kunne ha her. Står det i annonsen at det er en delebil som selges så kan man ikke forvente en strøken bil. Og motsatt hvis det står at bilen er rustfri eller strøken så må man kunne forvente at det er sant. Da vil det være en mangel om dette ikke stemmer. Også prisen på bilen gjør noe med forventningene. Betaler man over kr 100 000 for en bruktbil så forventer man noe mer enn en delebil.

Hva om bilen er «solgt som den er»?

Det vanlige mellom privatpersoner er å avtale at bilen selges som den er. Det vil si at kjøperen må overta den slik den fremstår ved overtagelsen. Som regel er det lurt av selger å ta med et slikt forbehold i avtalen, men det er ikke alltid nok for å sikre seg mot krav. Hvis det kort tid etter overtagelsen viser seg at det er flere feil med bilen som ikke er opplyst vil det likevel kunne foreligge såkalte «skjulte mangler». Det hjelper ikke at bilen er solgt som den er hvis selger visste om flere feil med bilen som han ikke opplyste om. Det hjelper heller ikke hvis det viser seg at bilen var i det vi kaller for «vesentlig dårligere stand» enn det kjøperen burde kunne forvente. Det er ikke sjelden det viser seg at bilen har kjørt flere tusen kilometer lenger enn det som fremgår av speedometeret eller at den ikke har fulgt service slik det skulle vært gjort. Det kan også være at bilen har kollidert tidligere og at opprettingen har medført en svakhet i karosseriet.

Bruke advokat for å heve bilkjøpet?

Det er ofte store verdier når man skal heve et bilkjøp. Ofte må man ta opp lån for å finansiere et bilkjøp selv om det er snakk om en bruktbil. Osloadvokatene sjekker om vilkårene er tilstede og ordne alt det praktiske for deg. Hvorfor skal du egentlig gjøre det selv? Alle biler i Norge er nødt til å ha bilforsikring. Alle bilforsikringer skal inneholde et punkt om «rettshjelpdekning» i sine vilkår. Det er ikke lov i Norge å selge bilforsikringer uten rettshjelpforsikring. Som regel er denne forsikringen på kr 100 000,- og gjelder alle tvister du kommer opp i som privatperson og som eier av bilen. Det er en mindre egenandel på kr 4 000,- og 20% av advokatutgiftene. Det meste dekkes dermed av forsikringsselskapet. Osloadvokatene ordner også alt det praktiske med ditt forsikringsselskap og sender over dokumentasjon osv. Det er ikke noe bonustap ved å bruke rettshjelpforsikringen. Mens advokaten ordner med saken kan du fortsatt bruke bilen som før, helt til du får beskjed om at kjøpesummen er mottatt hos advokaten og bilen må tilbakeleveres.

Når bør jeg kontakte advokaten for å heve bilkjøpet?

Du bør kontakte advokaten straks du oppdager at det er noe feil med bilen. Det er viktig å reklamere ovenfor bilfirmaet straks du oppdager noe feil, ellers kan du miste retten til å heve bilkjøpet. En advokat vil også sjekke om det er reklamert og gjerne sende over en skriftlig «fortsatt reklamasjon» for å kunne dokumentere reklamasjonen for ettertiden. Vårt beste råd er å kontakte Osloadvokatene og høre om du kan heve kjøpet!

 

Få gratis råd

Send oss en forespørsel. NB: Du kan miste kravet ditt om du ikke reagerer innen rimelig tid – ta derfor kontakt med en gang!

Søk om gratis advokat - copy
«Du kan miste kravet om du ikke reagerer innen rimelig tid» Arne Heiestad
Managing Partner
Arne Heiestad