Kjøper vil heve bilkjøp | Kjøper fikk kr. 170 000 for defekt motorfeste

Forbrukerklageutvalget ga kjøper medhold i sitt krav om heving overfor selger.

Få gratis råd av advokat

Vi tar ikke betalt før vi lager en avtale om det.

Søk om gratis advokat

Trenger du råd?

Vi ordner hele saken for deg,
slik at du slipper å tenke på den.

Kjøper fikk kr. 170 000 for defekt motorfeste

Kjøper vil heve bilkjøp. Sommeren 2017 inngikk kjøper en avtale om kjøp av en 2009-modell Ford Kuga 2,0 TDCi med selger. Bilens kilometerstand ved avtaleinngåelsen var på 132 700 og kjøpesummen kr. 170 000. Bilen ble solgte med en 3-måneders bruktbilgaranti og de var EU-godkjent samt servicekontrollert før leveringen. I salgsannonsen var bilen beskrevet som en «romslig og god bil, som er godt holdt».

Bilen avga ulyd og varsellampen lyste

Kort tid etter kjøpet oppdaget kjøper en ulyd ved akselerasjon samt at varsellampen for manglende service lyste. Kjøper tok kontakt med selger like etter og bilen ble tatt inn til undersøkelse. Det ble avdekket at bilens motorfeste var defekt. Selger tilbød å utbedre dette kostnadsfritt, men reparasjon ble aldri gjennomført.

Når kan man heve et bilkjøp? Osloadvokatene | Biladvokat

Når kan man heve et bilkjøp? Osloadvokatene | Biladvokat

I denne saken fikk kjøper heve kjøpet fordi selger hadde gitt uriktige opplysninger om bilens hestekrefter.

bil.advokat.no/artikkel/nar-kan-man-heve-et-bilkjop/

Mangelsvurderingen

Ettersom selger var en bilforhandler falt saken inn under forbrukerkjøpslovens anvendelsesområde. Det ble slått fast at bilen ville ha en mangel dersom den ikke svarte til det forbrukeren hadde grunn til å forvente når det gjaldt holdbarhet og andre egenskaper. Utvalget la til grunn at svikten ved motoren var til stede på kjøpstidspunktet fordi selger ikke hadde sannsynliggjort det motsatte. Det ble konstatert at feilen utgjorde en mangel, særlig sett i lys av salgsannonsens ordlyd, at bilen var EU-godkjent og gjennomgått på service. Disse faktorene til sammen gjorde at kjøper ikke hadde fått det han hadde blitt forespeilet.

Brudd på garanti var kontraktsmislighold

Ettersom selger hadde avgitt en bruktbilgaranti med varighet i tre måneder og unnlatt å gjennomføre en reparasjon, ble dette også vurdert som et kontraktsmislighold fra selgers side. Kjøper vil heve bilkjøp.

Hevingsspørsmålet

For å kunne heve kjøpet måtte mangelen ikke være uvesentlig. Til tross for at utvalget var hadde lite opplysninger om mangelens karakter ble det lagt til grunn at den ikke var uvesentlig. Det ble særlig vist til at selger hadde misligholdt egen garantiforpliktelse, og at selger tidligere i et brev til kjøper selv hadde omtalt svikten som vesentlig. Kjøper fikk derfor heve kjøpet. Bilens kjøpesum på kr. 170 000 ble tilbakeført kjøper og bilen returnert selger.

Kjøper vil heve bilkjøp

Ønsker du som kjøper å heve et kjøp er det alltid lurt å bruke en advokat. I tillegg er det slik at alle bilforsikringer har en rettshjelpforsikring som dekker dine advokatutgifter. Det er en egenandel her, men det aller meste av advokatregningen dekkes da av forsikringsselskapet. Da er det heller ikke noen grunn til å styre med dette selv. Vi hos Osloadvokatene kan hjelpe deg med hele saken og kan også ordne dette i forhold til ditt forsikringsselskap.

Kjøper vil heve bilkjøp

Få gratis råd

Send oss en forespørsel. NB: Du kan miste kravet ditt om du ikke reagerer innen rimelig tid – ta derfor kontakt med en gang!

Søk om gratis advokat - copy
«Du kan miste kravet om du ikke reagerer innen rimelig tid» Arne Heiestad
Managing Partner
Arne Heiestad