Når kan man heve et bilkjøp?
Når kan man heve et bilkjøp? Forbrukeren hadde kjøpt en brukt 2011-modell Audi Q7 for kr. 595 000 gjennom en forhandler. I annonsen stod det at bilen hadde 239 hestekrefter. Kort tid etter kjøpet ble bilen levert på verksted. Der ble kjøperen opplyst om at bilen kun hadde 204 hestekrefter. Kjøperen framsatte etter dette et krav om heving på bakgrunn av uriktige opplysninger. Saken endte i Forbrukertvistutvalget.
Uriktige opplysninger kan være mangelsgrunnlag
Utvalget slo fast at det foreligger en mangel mangel dersom selgeren har gitt uriktige opplysninger om bilen som han burde kjenne til og som forbrukeren har grunn til å regne med å få. Dette gjelder selv om bilen er solgt med forbeholdet «som den er».
Osloadvokatene – Erstatning
Osloadvokatene – Erstatning
Kjøper kan kreve erstatning fra selger dersom kjøper har lidt et tap som følge av forhold på selgers side. Dette gjelder både ved mangler og forsinkelse.
Forhandleren anførte at informasjon om bilens reelle hestekrefter fremgikk både av bilens vognkort og EU-kontrollen, som begge var tilgjengelige for kjøper ved avtaleinngåelsen. Utvalget var imidlertid ikke enig med selger i at disse opplysningene var rettet mot kjøper på en tydelig måte før kjøpsavtalen ble inngått. Ettersom kjøper hadde gjort det klart for selger at han la stor vekt på motorens størrelse samt antallet hestekrefter før kjøpet, var det sannsynlig at forholdet hadde virket inn på kjøpet. Utvalget la videre vekt på at det var en vesentlig prisforskjell på sammenliknbare biler med henholdsvis 204 og 239 hestekrefter. Den uriktige opplysningen om bilens hestekrefter utgjorde med dette en mangel.
Prisavslag ikke tilstrekkelig kompensasjon
Utvalget vurderte deretter om mangelen som forelå ga grunnlag for å heve kjøpet. Dersom det skulle være tilfellet måtte de uriktige opplysningene utgjøre en mangel som ikke var uvesentlig. Utvalget uttalte at et prisavslag objektivt sett ville kunne kompensere for selve verdireduksjonen som avviket i hestekrefter representerte. Likevel ble det slått fast at et prisavslag i foreliggende sak ikke ville avhjelpe mangelen i tilstrekkelig grad. Ettersom motorens størrelse og antallet hestekrefter var viktige faktorer for kjøper ved valget av bil, og han i realiteten hadde fått en bil med andre egenskaper enn de avtalte, fikk kjøperen medhold i kravet om å heve kjøpet.
Når kan man heve et bilkjøp?
Som overnevnte sak viser kan selgers uriktige opplysninger om kjøpegjenstanden medføre at tingen har en mangel. Dette vil særlig være tilfellet dersom selger var klar over at de aktuelle opplysningene ville ha betydning for kjøpet. Har for eksempel kjøper gitt uttrykk for visse forutsetninger forut for kjøpet må selger informere om hvorvidt disse er oppfylt eller ikke, dersom vedkommende vil unngå å komme i ansvar senere.
Bruk advokat dersom du er i tvist med selger!
Har du en tvist med en selger er det alltid lurt å bruke en advokat. I tillegg er det slik at alle bilforsikringer har en rettshjelpforsikring som dekker dine advokatutgifter. Det er en egenandel her, men det aller meste av advokatregningen dekkes da av forsikringsselskapet. Da er det heller ikke noen grunn til å styre med dette selv. Vi hos Osloadvokatene kan hjelpe deg med hele saken og kan også ordne dette i forhold til ditt forsikringsselskap.
Når kan man heve et bilkjøp 2018